Ostkaka
(ingredienser)
40 liter mjölk
4 liter grädde ( 2 lit. tjock 2 l. tunn)
6 ägg på varje lit mjölk
1 kg strösocker
2 hg sötmandel
½ hg bitter dito
folieformar 1 lit. ¨ ½ lit
22 november 1961
40 liter mjölk
4 liter grädde ( 2 lit. tjock 2 l. tunn)
6 ägg på varje lit mjölk
1 kg strösocker
2 hg sötmandel
½ hg bitter dito
folieformar 1 lit. ¨ ½ lit
22 november 1961
24 ”
insjukn. 1961
Detta är min mormors ingredienslista till ostkaka, nedtecknad på en lös lapp som jag hittade instucken i en receptbok hon började skriva på 1929.
Då var hon 27 och nygift.
Jag undrar vad det kan ha varit för småländskt storkalas hon bjöd på, denna den 22 november 1961.
Det måtte ha varit ett större gästabud för både kommunalråd och prostinnor, brukspatroner och möbeldirektörer.
40 liter mjölk och 6 ägg på varje liter mjölk!
Jag får det till 240 ägg.
Jag rekommenderar inte någon i läsekretsen att ge sig på att laga ostkaka efter den här uppsättningen ingredienser.
Misstänker att det finns en anledning till att hon gjorde en notis om det insjuknande som inträffade ett par dagar efteråt; det var en hjärnblödning hon drabbades av.
Mormor var apotekare, hon trillade piller på apoteken i Gysinge, Tranås och Aneby.
Hennes yrkesval tror jag avspeglas redan i det första receptet, ett kakrecept, där i hennes skrivbok:
Detta är min mormors ingredienslista till ostkaka, nedtecknad på en lös lapp som jag hittade instucken i en receptbok hon började skriva på 1929.
Då var hon 27 och nygift.
Jag undrar vad det kan ha varit för småländskt storkalas hon bjöd på, denna den 22 november 1961.
Det måtte ha varit ett större gästabud för både kommunalråd och prostinnor, brukspatroner och möbeldirektörer.
40 liter mjölk och 6 ägg på varje liter mjölk!
Jag får det till 240 ägg.
Jag rekommenderar inte någon i läsekretsen att ge sig på att laga ostkaka efter den här uppsättningen ingredienser.
Misstänker att det finns en anledning till att hon gjorde en notis om det insjuknande som inträffade ett par dagar efteråt; det var en hjärnblödning hon drabbades av.
Mormor var apotekare, hon trillade piller på apoteken i Gysinge, Tranås och Aneby.
Hennes yrkesval tror jag avspeglas redan i det första receptet, ett kakrecept, där i hennes skrivbok:
Det är inte lätt att läsa namnet på kakan, men efteråt – som det ser ut – har hon skrivit dit ett förtydligande: ”Maskkakor”.
Men originalet läser jag/tyder jag så här:
Santaminkakor 500 st
Santamin 12.5 gr
Zacchar. 21.5 ”
Gmi arak 20 ”
Fragacanth 0.25 ”
Carsmin 0.125 ”
Aq destil 27”
58.8
gr 17 % syra till 100 gram 10% syra
Vad var detta för recept?
Som ger 500 kakor baserade på mystiska ingredienser vars sammanlagda vikt uppgår till 85 gram – exklusive syran?
Det är helt obegripligt.
Längre ner på samma första sida kommer så ett recept på glögg.
Det känns ju lite angeläget i dessa tider, så jag tar på mig monokeln och lyckas utröna att Vin de Marsala ingår. Och en del andra oläsbara hemligheter varav 1 förtydligas inom parentes: vätesuperoxid.
Vad var detta för recept?
Som ger 500 kakor baserade på mystiska ingredienser vars sammanlagda vikt uppgår till 85 gram – exklusive syran?
Det är helt obegripligt.
Längre ner på samma första sida kommer så ett recept på glögg.
Det känns ju lite angeläget i dessa tider, så jag tar på mig monokeln och lyckas utröna att Vin de Marsala ingår. Och en del andra oläsbara hemligheter varav 1 förtydligas inom parentes: vätesuperoxid.
Förmodligen kommer jag inte att försöka göra glögg efter denna knapphändiga instruktion.
Jag bläddrar vidare i boken.
På sidan två följer nu ett recept på ett Utmärkt Bra Gurgelvatten. Här uttrycker sig nu mormor Svea lite lättsammare och handstilen har förenklats: ”20 gram vanligt koksalt, 3 gram jodsprit, 300 gram destill vatten.”
Det är det hela.
Blanda och gurgla.
När så ytterligare ett recept nedtecknas, fortfarande på sidan två, har det nog gått några år och det första barnet fötts. Här ges nu ett förlag till ”Medel mot hosta för barn”:
1 st laktritsstång, 100 gram bröstsocker, 20 gram islandsmossa (!?), 10 gram anissprit med ammoniack, 1 liter vatten. Kokas silas anisspriten tillsättes sist då allt är silat och kallnat, --oläsbart ord---, avdunstar spriten.
Inte förrän på sidan tre börjar det ordna upp sig och recepten anta formen av något som jag möjligen kan relatera till:
Pepparkakor
”100 gram strösocker, 3 del sirap, 200 gram smör, 2 ägg, 2 tsk ingefära, 2 tsk kanel, 1 tsk nejlika, 1 msk bikarbonat, 1 kg mjöl. Vete.”
Och under tiden som jag suttit här och läst i mormors gamla receptsamling så har fotografierna hittat tillbaka till trapphuset.
Det visade sig att de gett sig på ett kylskåp som kommit knallande och att de mött ett sådant motstånd att de måste tas om hand och plåstras om med nya ramar.
Mitt hjärta ömmar för mitt strandgårdsspöke.
Först blir det stackars spöket av med de urdruckna champagneflaskorna.
Sen fotografierna.
Men spöket mitt får sig i alla fall en vederkvickande dusch i kväll.
För nu har varmvattnet försvunnit.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar