Idag tuggade jag i mig siffrorna som låg inbäddade i ett orange kuvert.
Lätta tunna siffror - svåra att smälta.
Min allmänna konklusion om min allmänna pension är brandgul.
Det är varningsfärgen vi ser på maskiner och giftdunkar, naturens egen varningsfärg, den som både giftgrodor och korallormar klär sig i.
Det är förstås därför pensionsmyndigheten har valt den, smart.
Inte för att lysa upp upplysningen i sig, den som gömmer sig däri; den lågsifferhaltiga.
Så jag får tänka om och hitta nya vägar för att finansiera mina pilgrimsmusslor när jag blivit 65+ om 10+.
Jag får fiska dem själv, avyttra dem dyrt på marknaderna om lördagarna, gömma undan en skopa till söndagsmiddagen.
Flytta - det är ont om pilgrimsmusslor här i sjön.
Emigrera kanske - hitta ett land som är billigt att leva i, ett land med ymnig förekomst av musslor i sina vatten. Albanien?
Skaffa en båt, skaffa sjökort och skepparexamen, fiskekort och näringstillstånd.
Lära mig yrket, hur man fångar pilgrimssmusslor.
Lära mig sälja, ta betalt, sköta bokföringen, göra årsbokslut.
Hitta på ett namn till min firma: Pecten ?
Och ett namn till en ny blogg: Lotta på musselhavet ?
På Svensk Fisk surfar jag runt och läser vidare om de små musselliven.
Man kan fiska dem utanför Bergen. Det ska jag berätta för lilla C nästa gång vi pratas vid. Men varför kan man inte köpa dem i hennes kvartersbutik där i Espeland?
På Svensk Fisk finns också ett recept som ser riktigt spännande ut. Det är på svenska, varken jag eller Google Translate behöver rådbråka en översättning.
Kanske skulle jag samla alla mina recept i en receptsamling, laga igenom dem ett efter ett ( kan man få kulturbidrag för en sådan gärning?) Skaffa mig en systemkamera eller en skicklig fotograf och ge ut boken ? Det trycks ju upp en kokbok om dagen - varför skulle inte min kunna bli en bästsäljare som översatt till en sjutton olika språk säljs i en tio tolv miljoner exemplar?
Och filmas i Hollywood? Och tilldelas en Oscar för Bästa Mussla?
You never know.
Allting är möjligt, även det som är omöjligt.
Vill gärna sluta mig till Einstein som sa att man kan se livet på två sätt, som ett mirakel eller som ett icke-mirakel.
Jag väljer mirakelvarianten och tror benhårt, jag tror musselskalshårt på min idé, pilgrimsmusslan är min framtid och här är en bild på den, visst är den fin?

Lite dovt orange, men inte som en varning, mer som en inbjudande nyans av mogen konjak, en konjak som är minst 54 år gammal.
Jag föll direkt för bilden och tvekade inte en sekund att låna hit den från Wikipedia.
Skickliga fotografer de har där, skulle kanske överväga att ingå någon form av samarbete ....
Jag tror på att sadla om till sydväst och ge sig ut med håven över haven.
Bli musselfiskare, när jag blir 65+ om 10+.
Här är nu slutligen receptet, inklippt från Svensk Fisk.
.
Grapemarinerad pilgrimsmussla med syltade äppleskivor i mousserande vin
4 portioner, förrätt
8-12 små pilgrimsmusslor
1 dl färskpressad grapefrukt
1 dl färskpressad citron
1 krm salt
1 ½ msk socker
1 grapefrukt, skalad
1 grönt, syrligt äpple
mild olivolja
mild olivolja
flingsalt
4 träspett
4 träspett
1 ½ - 2 dl mousserande halvtorrt vitt vin
svartpeppar
svartpeppar
Dag 1
Lägg pilgrimsmusslorna i en skål. Blanda grape- och citronsaft. Häll hälften över pilgrimsmusslorna, rör i salt och låt stå i kyl över natten, inplastat i en skål. Blanda resten av fruktsaften med socker.
Dag 2
Skär filéerna ur grapefrukten (skär bort hinnorna från klyftorna med en vass kniv).
Kärna ur äpplet utan att dela det. Skär äpplet i tunna skivor, med kniv eller mandolin och lägg ner i fruktsaften tillsammans med grapefruktköttet i minst 15 minuter.
Sila bort saften från både musslor och äpple/grapefrukt. Stänk lite olivolja och flingsalt över musslorna.
Trä pilgrimsmusslorna och äpple på spett. Lägg grapefrukten i glas och slå över mousserande vin. Lägg ett spett på varje glas. Garnera med svartpeppar.
Lägg pilgrimsmusslorna i en skål. Blanda grape- och citronsaft. Häll hälften över pilgrimsmusslorna, rör i salt och låt stå i kyl över natten, inplastat i en skål. Blanda resten av fruktsaften med socker.
Dag 2
Skär filéerna ur grapefrukten (skär bort hinnorna från klyftorna med en vass kniv).
Kärna ur äpplet utan att dela det. Skär äpplet i tunna skivor, med kniv eller mandolin och lägg ner i fruktsaften tillsammans med grapefruktköttet i minst 15 minuter.
Sila bort saften från både musslor och äpple/grapefrukt. Stänk lite olivolja och flingsalt över musslorna.
Trä pilgrimsmusslorna och äpple på spett. Lägg grapefrukten i glas och slå över mousserande vin. Lägg ett spett på varje glas. Garnera med svartpeppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar