Utsikt fran mitt kök |
Rapport fran mitt laboratorium:
Pilgrimsmusslor med saffran
COQUILLE SAINT JACQUES
Reducera ett glas Coteaux de Layon tills det aterstar en matsked
Tillsatt 1 dl graddeReducera igen
Montera med halvsalt smor
Tillsatt en pase saffran
Stek upp pilgrimsmusslorna
Servera med sasen
Ett Savennièrevin passar bra till
Receptet ar hamtat fran vingarden Moulin de Chavigne dar man gor bade Coteaux de Layon och Savennières. Bagge dessa vinsorter gar att kopa hemma pa systemet, dock inte viner som kommer just fran Moulin de Chavigne.
Men, Moulin Touchais har ett Coteaux de Layon, nr 4196, till det facila priset av 209 kr. Skulle tro att det gar lika bra med det cypriotiska Diamant, nr 2160 for 53 kronor. Budskapet i receptet ar att det ska vara ett sott vitt vin.
Och till de har musslorna dricker man helst ett Savennièrevin. Det finns ocksa pa systemet, en fyra olika sorter. Det billigaste gar loss pa en 219 kronor och borjar saljas den 1 september. Poeterna pa systembolaget beskriver det med ord som: "Stor, generöst fruktig doft med inslag av honung, mandarin mango, bivax och mineral."
Hur far de till det?
Jag begriper det inte.
Mme Evelyn pa Domaine de Closel som jag skrev om i borjan pa den har bloggen, har berattat att Nya Zeeland har samma forutsattningar som Loiredalen att gora Savennièreliknande viner.
Druvan det handlar om ar chenin.
Sa jag letade efter cheninbaserade vita viner fran Nya Zeeland pa Systemets hemsida. Finns inte. Jag foreslar darfor Foot of Africa, nr 27004. Det kostar bara 64 kr och det ar ett gott, vitt knastertorrt cheninvin. Dock utan den dar saregna smaken av att ha en sten pa tungan, som en annan poet uttryckte det.
Har i Loiredalen ar det skiffern i jorden som ar hemligheten.
Har nedan ar receptet i original som jag forsokt tolka, ungefar som man tolkar ett poem. Det blev deliciost i mitt laboratorium men inte sa mycket sås att tala om.
Det later kanske lite exklusivt med chenindruvor och pilgrimsmusslor. Det ar det inte. Druvan och musslan har det gemensamt att de ar anpassningsbara till sin miljo och andrar karaktar allteftersom. Systembolaget kallar chenindruvan for en kameleont och det galler aven pilgrimsmusslan. Sa om jag har feltolkat receptet nedan, sa gor det ingenting, det blir gott, hur man an gor.
Det gar liksom precis lika bra med selleri.
COQUILLE SAINT JACQUES
1 verre de Coteaux du Layon
Faire réduire ( il doit rester 1 cuillère à soupe)
Rajouter de la crème fleurette 10 cl
Faire réduire à nouveau
Monter au beurre ( 1/2 sel)
Rajouter une capsule de safran
Saisir les coquilles Saint Jacques dans une poêle.
Servi avec la sauce
Accord magnifique avec un Savennières.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar